Kronisk betændelse i bugspytkirtlen

Pancreatitis


FA pdf  Download Patient informationen som PDF

Kort og godt til dig der har kronisk betændelse i bugspytkirtlen

BUGSPYTKIRTLENS FUNKTIONER HVAD ER KRONISK BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN?

Bugspytkirtlen (pankreas) er en ca. 15cm lang og 3cm bred kirtel, som ligger bag mavesækken. Kirtlen har 2 funktioner i din krop; den producerer enzymer og insulin. Enzymerne sørger for fordøjelsen af fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Og insulinen hjælper med at regulere blodsukkeret. 

HVAD ER KRONISK BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN? 

Ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen er kirtlens væv delvist omdannet til arvæv. Det betyder, at bugspytkirtlen ikke længere fungerer optimalt, at bugspytkirtlen ikke længere kan producere fordøjelsesenzymer i samme grad som den raske bugspytkirtel. De fleste patienter med kronisk betændelse i bugspytkirtlen producerer normal insulin. Hos nogle kan bugspytkirtlen dog ikke længere producere tilstrækkelig insulin.

EN KRONISK SYGDOM – ET LIVSLANGT SAMARBEJDE MED LÆGEN

Som navnet indikerer, er kronisk betændelse i bugspytkirtlen en livslang lidelse. Det er derfor vigtigt, at vi følger op på, hvordan du har det. Vi vil løbende tage afførings-og blodprøver og lave billeddiagnostiske undersøgelser og eventuelt også en pusteprøve hvor muligt.

HVAD ER DE TYPISKE SYMPTOMER PÅ KRONISK BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN?

Mavesmerter er ofte det mest markante symptom, men vægttab, diarre og sukkersyge er andre typiske symptomer på kronisk pankreatitis.

DU BØR KONTAKTE DIN LÆGE;
 • Hvis du oplever flere smerter end sædvanlig, eller hvis dine smerter ændrer sig
 • Hvis du begynder at få kvalme og opkastninger jævnligt
 • Hvis du pludselig begynder at tabe dig
 • Hvis din afføring ændrer sig
HVORDAN UNDERSØGER MAN FOR KRONISK BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN?

Se under ”En kronisk sygdom – Et livslangt forløb”

HVORDAN BEHANDLER MAN KRONISK BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN?

Smertestillende medicin er ofte en nødvendig form for behandling ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Hvis din bugspytkirtel ikke længere er i stand til at producere fordøjelsesenzymer, er behandling med enzymkapslerne Creon® ligeledes en vigtig del af behandlingen. Ligesom det kan blive nødvendigt at behandle med insulin, hvis din bugspytkirtel ikke længere er i stand til at producere insulin.

SMERTE

Nogle patienter oplever konstante smerter. Hos nogle patienter varierer smerten i styrke. Hos andre patienter kan smerter kort tid efter et måltid være det, som dominerer. Mens andre igen har et forholdsvis roligt sygdomsforløb med få eller ingen smerter. Smertebilledet er således ikke entydigt, men varierer fra person til person.

INDIVIDUEL BEHANDLING

Den smertestillende behandlingen skal naturligvis tilpasses dig, dine symptomer og dine behov. Sammen tilrettelægger du og din læge hvilken behandling, der er den rette netop for dig. Og selvfølgelig under hensyntagen til de fordele og ulemper, som den smertestillende behandlingen har.

BEHANDLING MED ENZYMKAPSLERNE CREON®

Hvis din bugspytkirtel ikke længere er i stand til at producere fordøjelsesenzymer, er behandling med enzymkapslerne Creon ligeledes en vigtig del af din behandling. Se ”Gode råd og nyttig information. Til dig som skal i medicinsk behandling med Creon®”

TAG DIN CREON® ENZYMKAPSEL NÅR DU SPISER

Det er vigtigt, at du tager din Creon® enzymkapsel samtidig med, du spiser eller drikker. En god regel er at tage Creon® efter den første bid eller den første tår. Se ”Gode råd og nyttig information. Til dig som skal i medicinsk behandling med Creon®”

RECEPTER

Udstedelse af recepter samt receptfornyelse af stærk smertestillende medicin foregår hos din praktiserende læge.

GODE RÅD

Kronisk betændelse i bugspytkirtlen kan påvirke din livskvalitet og din hverdag i betragtelig grad. Men du kan selv gøre en stor forskel i forhold til dit sygdomsforløb.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
 • Undlad at drikke alkohol
 • Skær ned på tobak
 • Spis gerne 3-6 måltider dagligt
 • Undgå at spise meget fed mad
 • Dyrk motion regelmæssigt
 • Vej dig regelmæssigt, gerne en gang om ugen
 • Skriv dagbog

Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi 2018 


Print   Email

Arrangements kalender

January   2022
M T W T F S S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Nyhedsbrev
Her kan du tilmelde dig nyhedsbrevet